Co jste možná nevěděli o celulitidě

Celulitida, či pomerančová kůže – mezi ženami jedno z nejčastěji skloňovaných slov. V současné době jí trpí až 90 % žen ve vyspělé společnosti. Proč ale vzniká, koho trápí a dá se jí vůbec předejít či zbavit? 

Historie


První zmínky jsou zaznamenány ve Francii přibližně ve 20. letech minulého století. Jako důvod se uváděly revmatické změny v podkoží. Období 2. světové války na nějakou dobu přerušilo zájem o bádání nad touto problematikou a odborníci se jí opět začali věnovat až mnohem později – v 70. A 80. letech, kdy začíná být módní kult těla, zdravého způsobu života a tzv. fitness a wellness. Celulitida se stává výborným artiklem nejen pro kosmetický průmysl a tento zájem trvá až do dnes.
Problém celulitidy se tak začal řešit především v kosmetických salonech, proti čemuž začali vystupovat lékaři, kteří tento jev nevnímají jako kosmetický, ale zdravotní problém.
 
Celulitidou trpí především ženy. Pouze z velmi malého procenta postihuje muže. Nevyskytuje se pouze u obézních lidí, ale například i modelek či sportovců. Častokrát za ni může životní styl, ale i hormonální výkyvy. Proto se často objevuje i v době puberty, v těhotenství nebo při následném kojení. Lékaři jako příčinu většinou označují poruchy lymfatického systému.
 
V počátečních stádiích se dá celulitida redukovat změnou životního stylu (správnou stravou, dostatečným pohybem), případně speciálními masážemi, speciálními procedurami (např. lymfodrenáž) či vhodnou kosmetikou. V pokročilejších stádiích je již nutná konzultace s odborným lékařem.
 

Celulitida se dělí na 4 stádia/stupně

Stupeň 1 postihuje téměř každou ženu. Pomerančová kůže se zobrazí pouze při kompresivním testu. Není zde nutné žádné ošetření.

Stupeň 2 - lehce deformovaná kůže, viditelná na první pohled, se nejprve objevuje na vnitřní straně stehen. Tyto nerovnosti se objevují při napnutí svalu, sezení na tvrdé podložce nebo při ostrém bočním světle. Právě díky viditelnosti při ostrém světle je tato celulitida rozpoznána i u štíhlých modelek na předváděcím mole. Díky tomu se často tomuto stupni říká manekýnské stádium. Léčba bývá snadná – většinou pouze stačí upravit dietní a pohybový režim a používat vhodné kosmetické přípravky.

Stupeň 3 - zde jsou již nerovnosti patrné při jakémkoliv světle, pohybu či klidovém stavu. Zde je již vyžadována komplexní léčba a ne vždy se povede celulitidy zcela zbavit.

Stupeň 4 - zde jsou již patrné masivní nerovnosti a poškození kůže. Často jí trpí pacienti s nadváhou. Pro její léčbu je nutná spolupráce s lymfologem, obezitologem a často i plastickým lékařem.

 

Léčba celulitidy


- by měla být komplexní, dlouhodobá, v udržovací fázi bohužel celoživotní. Přihlédnout samozřejmě musíme i k běžnému stárnutí kůže, kdy kromě jiného i povoluje její elasticita. Při závažnějších případech celulitidy by měla léčba probíhat pod dohledem odborného lékaře.


V každém případě je důležité:

  • Dietní režim – důležité jsou například i bílkoviny a dostatek tekutin
  • Pohyb – který krom jiného přispívá k normálnímu toku lymfy. Vhodné jsou i cviky doporučovány při poruchách lymfatického systému.
  • Aktivace lymfatického systému (tzv. lymfatická drenáž)
  • Farmakoterapie – přípravky pro vnější a případně i vnitřní použití

 

Zdroj: MUDr. René Vlasák, chirurg, lymfolog, člen výboru české lymfologické společnosti, zakladatel centra preventivní medicíny a společnosti Prevence 2000 s.r.o.
 

Shop now

Vyzkoušejte naše funkční gely proti cellulitidě ve výhodných setech