Jak vybrat kvalitní lipozomální vitamin C?
Nastala doba nachlazení, chřipek a vitamin C je nezbytným základem pro podporu imunity a snadnější průběh případného onemocnění. Řada zvířat a rostlin si umí sama tento vitamín v těle vytvořit a nepotřebuje jeho přídavky. Lidské tělo si jej však nedovede samo přirozeně vytvářet a musí jej přijímat potravou, zejména z ovoce a zeleniny jako součásti pestré a vyvážené stravy. Mezi jeho nejbohatší přírodní zdroje patří šípky, acerola, rakytník a černý rybíz. Zde je navíc vitamin C přirozeně doprovázený dalšími bioaktivními látkami, prospěšnými pro organismus, jako jsou flavonoidy. Při stravě chudé na přirozený vitamin C je však na místě jeho doplnění do organismu z doplňků stravy.
Je lipozomální forma vitaminu C účinnější?
My víme, že ano!
„Velmi účinným způsobem, jak dostat řadu bioaktivních látek do místa určení v organismu, je její zpracování do lipozomální formy“, uvedl Doc. Ing. Petr Kaštánek, PhD., vědec a ředitel výzkumných laboratoří EcoFuel Laboratories a BIOCEN Laboratories, a zakladatel ryze české značky NEOBOTANICSTM.
Co jsou to lipozomy?
Lipozomy (nebo také liposomy) jsou transportní váčky sestávající z jedné nebo více koncentrických fosfolipidových dvojvrstev, které obklopují jádro tvořené vodou nebo vodným roztokem hydrofilních látek (v tomto případě vitaminu C). Lipozomy snižují degradaci vitaminu C v gastrointestinálním traktu, zpomalují jeho uvolňování a zvyšují absorpci.
Kvalita lipozomů významně závisí na výrobním postupu, v praxi jsou užívány nákladné a na vybavení náročné techniky jako vysokotlaká homogenizace, ultrazvuková sonikace, extruze přes membrány nebo hydratace tenké lipidové vrstvy, což umožňuje tvorbu stabilních lipozomálních struktur. Výrobce preparátu musí mít také k dispozici pokročilou instrumentální zobrazovací a analytickou techniku, umožňující kvantifikovat charakteristiky enkapsulovaných částic. Tyto informace však běžně nejsou se spotřebitelem komunikovány, ani u většiny komerčně disponibilních produktů nejsou měřeny.
V současné době jsou na trhu 2 typy lipozomálních produktů:
- Tekuté lipozomální produkty - uživatelsky přívětivé, avšak vyznačují se řadou technologických problémů – pro zajištění mikrobiální ochrany preparátu je nezbytné přidávat alkohol nebo konzervanty, což činí výrobek nevhodným pro děti či osoby citlivé na alkohol. Produkty mají také typicky omezenou trvanlivost a po otevření produktu je většinou nezbytné skladování v chladu. Nepříjemná chuť bývá často potlačena vysokým obsahem cukru, což činí preparát nevhodným pro děti i diabetiky, resp. neodpovídá zásadám zdravé výživy. Lipozomy v kapalné formě mohou časem měnit velikost a strukturu, což může vést i ke změně stability a biologické aktivity preparátu. V některých značkách produktů pak lipozomy vůbec nejsou přítomné, nebo je jich pouze minimální množství a většina vitaminu C může být přítomna v roztoku kolem lipozomů!
- Práškové lipozomální produkty (v kapslích) – některé levnější značky pouze jednoduše míchají za sucha práškový lecitin (obsahuje fosfolipidy tvořící stěny lipozomálních částic) s práškovým vitaminem C (kyselinou askorbovou) a výslednou směs označují za lipozomální, přičemž v materiálu žádné lipozomy nejsou, ani se ve výrazném množství spontánně nevytvoří v zažívacím traktu po pozření takové směsi. Takové přípravky se pak mohu vyznačovat výrazně nižší cenou, avšak jejich účinek na organismus se neliší od normálního vitaminu C. Někteří výrobci také za lipozomální formu vydávají organické soli kyseliny askorbové, jako je askorbyl palmitát.
Tvoří-li přípravek v trávicím traktu opravdu lipozomy, může poznat pouze odborník s využitím pokročilých přístrojů, jako je elektronový skenovací mikroskop. Je třeba si dávat pozor na podezřele levné výrobky. Lipozomální technologie, jak bylo výše naznačeno, je nákladná, a to se promítá ve vyšší ceně preparátů.
Jak vybrat kvalitní doplněk stravy s vitaminem C?
- Nakupuje od prověřených, tradičních značek, zaštítěných reálnými odborníky z akademické sféry.
- Hledejte ve složení přípravků lecitin nebo fosfolipidy, které jsou v lecitinu přítomné. Ty vytváří strukturu lipozomu, bez nich se nejedná o lipozomální (či pro-lipozomální) preparát.
Lipozomální vitaminy značky značky Neobotanics
Vyrobené pomocí technologie NEOLIPO™, vyvinuté v rámci originálního českého výzkumu. Výsledkem této unikátní technologie je stav, kdy vitamin C a další účinné látky (např. zinek, selen nebo bioflavonoidy) jsou zapouzdřeny v jádře lipozomu, obklopeny fosfolipidovou dvojvrstvou ochrannou membránou, uvnitř níž mohou být zakotvené živiny rozpustné v oleji, jako je vitamin D. Tyto lipozomální formy umožňují výrazně lepší využitelnost vitaminů organismem. V rámci našeho výzkumu jsme zjistili, že účinnost vitaminu C ještě více zvyšují kombinace s přírodními látkami. Silné antioxidační účinky vykázali vedle vitamínu C, selenu a zinku kupř. plody bezinky, rakytníku i šípku, tedy byliny tradičně užívané v období chřipek, ale překvapivě i výtažky z šištic chmelu či natě šalvěje.
NEOBOTANICS®
Ryze česká značka NEOBOTANICS® zaměřená na výzkum, vývoj a výrobu dermatokosmetiky a doplňků stravy, vznikla na základě vědeckého výzkumu přírodních bioaktivních látek, pod vedením Doc. Ing. Petra Kaštánka, PhD., ve spolupráci s významnými českými vědeckými institucemi (Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, centrum kompetence BIORAF). Produkty NEOBOTANICS® jsou testovány z hlediska kvality a čistoty surovin, obsahu účinných látek a spojují v sobě to nejlepší z vědy i přírody.
LIPOZOMÁLNÍ VITAMIN C PLUS + Zn + Se + Bioflavonoidy