Krilový olej a jeho fosfolipidy: klíč k zdravému srdci

Více než 520 milionů lidí po celém světě žije s kardiovaskulárními onemocněními, což činí z těchto nemocí jednu z nejdůležitějších a nejrelevantnějších hrozeb pro naše zdraví a zdravotnické systémy. Dobrou zprávou je, že riziko kardiovaskulárních chorob zle zdravou stravou bohatou na Omega 3 mastné kyseliny, jako je krill oil (olej z krilu),  a vhodnou životosprávou snížit.

Udržujte zdravé srdce po celý život

Naše srdce je bezpochyby nejdůležitější sval v našem těle. Pracuje nepřetržitě od okamžiku, kdy se začne vyvíjet, až po celý náš život. Hlavní funkcí srdce je pumpovat okysličenou krev spolu s hormony a dalšími životně důležitými živinami do celého těla prostřednictvím sítě krevních cév, jako jsou tepny a žíly.

Lze říci, že srdce je motor celého těla, a proto je důležité poskytnout mu, co potřebuje, a vytvořit prostředí, ve kterém se mu bude dařit. Existuje mnoho věcí, které můžete pravidelně dělat na podporu svého srdce:

Zdravá strava

Omezte alkohol, kouření a další návyky, které poškozují zdraví. Jezte pestrou stravu bohatou na výživné potraviny, jako je ovoce, zelenina, celozrnné produkty a zdravé tuky z ořechů, semen, avokáda a ryb.

Pohyb

Stejně jako všechny naše svaly i srdce miluje trénink. Zvyšování srdečního tepu několikrát týdně během mírného cvičení pomáhá udržovat srdce silné, správně fungující a v dobré kondici po dlouhý a zdravý život. 

Doplňky stravy

Je rozumné být proaktivní ohledně zdraví svého srdce, a právě zde může suplementace hrát klíčovou roli. Nedávno publikovaná meta-analýza studií (Khan 2021) dospěla k závěru, že příjem omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) snížil úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění a zlepšil jejich výsledky.

Omega-3 fosfolipidy z krilového oleje prospívají zdraví srdce

Krilový olej je doplněk získaný z antarktického krilu, který obsahuje omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), cholin a fosfolipidy – tři živiny, které podporují správnou funkci zdravého srdce.

Krilový olej byl rozsáhle studován z hlediska celé řady zdravotních přínosů. Díky přirozeně se vyskytujícím hladinám cholinu a omega-3 mastných kyselin je nejznámější právě pro své vlastnosti podporující zdraví srdce. Krilový olej prokázal ve několika publikovaných klinických studiích zlepšení tří ukazatelů zdraví srdce spojených s kardiovaskulárními onemocněními. Aktualizovaný přehled a meta-analýza klinické účinnosti suplementace krilovým olejem a zdraví srdce potvrdily konzistentní a pozitivní výsledky. Čtrnáct studií s 1 458 účastníky ukázalo, že suplementace krilovým olejem měla příznivý vliv na celkový cholesterol, lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL cholesterol) a triglyceridy. Tyto slibné výsledky, publikované v časopise Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews (Huang 2023), dále potvrzují obrovský potenciál krilového oleje pro zdraví srdce.

Krilový olej zvyšuje hladinu Omega-3 Indexu v těle

Studie ukázaly, že krilový olej zvyšuje hladiny omega-3 mastných kyselin, konkrétně EPA a DHA, v membránách červených krvinek. Optimální hodnota Omega-3 Indexu je 8 % nebo více, což je spojeno se zdravým fungováním srdce. Bohužel většina populace této hodnoty nedosahuje kvůli nízkému příjmu omega-3 zdrojů, jako jsou tučné ryby.

Krilový olej prokazatelně zvyšuje Omega-3 Index během pouhých 30 dnů (Ramprasath 2013).

Benefity Omega-3 z krilu pro cholesterol

Studie vedená Bunea et al. (2004) zjistila, že suplementace krilovým olejem po dobu 12 týdnů vedla k významnému snížení LDL („špatného“) cholesterolu a zvýšení HDL („dobrého“) cholesterolu. Další klinická studie z roku 2016 tyto výsledky potvrdila (Cicero 2016).

Snížení hladin triglyceridů díky oleji z krilu

Studie s více než 500 participanty, publikovaná v roce 2022 v časopise JAMA Network Open (Mozaffarian 2022) ukázala, že krilový olej snižuje hladiny triglyceridů o 33,5 % během 26 týdnů. Starší studie z roku 2014 vedená Berge et al. (2014) prokázala podobné efekty během 12 týdnů užívání.

Krilový olej s Omega-3 DHA a EPA: Přírodní podpora zdraví srdce

Rostoucí povědomí o významu prevence vedlo k nárůstu zájmu o přírodní doplňky stravy. Spotřebitelé hledají účinné způsoby, jak podpořit nejen zdraví srdce, ale i celkové fyzické a duševní zdraví. Omega-3 mastné kyseliny a cholin obsažené v krilovém oleji mají schválené zdravotní tvrzení podle EU i FDA, což potvrzuje jejich přínos pro zdraví srdce.

Investujte do svého zdraví již dnes a zařaďte krilový olej do svého každodenního režimu – vaše srdce vám poděkuje! Objevte benefity krilového oleje s vysokou koncentrací omega-3 mastných kyselin v produktu POLAR PLANKTON OMEGA-3 PLUS od NEOBOTANICS.

 

Reference: 

Berge K, Musa-Veloso K, Harwood M, Hoem N, Burri L. Krill oil supplementation lowers serum triglycerides without increasing low-density lipoprotein cholesterol in adults with borderline high or high triglyceride levels. Nutr Res. 2014 Feb;34(2):126-33. doi: 10.1016/j.nutres.2013.12.003.

Bunea R, El Farrah K, Deutsch L. Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the clinical course of hyperlipidemia. Altern Med Rev. 2004 Dec;9(4):420-8.

Cicero AF, Rosticci M, Morbini M, Cagnati M, Grandi E, Parini A, Borghi C. Lipid-lowering and anti-inflammatory effects of omega 3 ethyl esters and krill oil: a randomized, cross-over, clinical trial. Arch Med Sci. 2016 Jun 1;12(3):507-12. doi: 10.5114/aoms.2016.59923. 

Huang H, Liao D, He B, Zhou G, Cui Y. Clinical effectiveness of krill oil supplementation on cardiovascular health in humans: An updated systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes Metab Syndr. 2023 Dec;17(12):102909. doi: 10.1016/j.dsx.2023.102909.

Khan SU, Lone AN, Khan MS, Virani SS, Blumenthal RS, Nasir K, Miller M, Michos ED, Ballantyne CM, Boden WE, Bhatt DL. Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis. EClinicalMedicine. 2021 Jul 8;38:100997. doi: 10.1016/j.eclinm.2021.100997.

Mozaffarian D, Maki KC, Bays HE, et al. Effectiveness of a Novel ω-3 Krill Oil Agent in Patients With Severe Hypertriglyceridemia: A Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2022;5(1):e2141898. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.41898

Ramprasath VR, Eyal I, Zchut S, Jones PJ. Enhanced increase of omega-3 index in healthy individuals with response to 4-week n-3 fatty acid supplementation from krill oil versus fish oil. Lipids Health Dis. 2013 Dec 5;12:178. doi: 10.1186/1476-511X-12-178.

 

Jetzt einkaufen