Tipy pro krásné nohy - vše, co potřebujete vědět

Právě k nám přišly první jarní dny a v ulicích už kralují krátké sukně a vzdušné šaty. Pravděpodobně to tak zůstane až do začátku podzimu, a proto je důležité věnovat pozornost našim nožkám, zejména pokud vás trápí počínající metličky či křečové žíly. Jak pečovat o krásné nohy a nestydět se je odhalovat? Máme pro vás pár tipů, které stihnete využít do léta.


Naše nohy plní několik úkolů, včetně chůze, stání, a dokonce nás činí štíhlými a atraktivními. Stejně jako každá jiná část těla však i žíly na nohou stárnou a s přibývajícím věkem ztrácejí svoji funkci, což vede ke vzniku tzv. metliček, pavoučích či křečových žil. Ty se častěji vyskytují u žen ve věku nad 25 let.
Pokud patříte do této věkové skupiny, nepropadejte panice; následující nechirurgická doporučení vám pomohou dosáhnout cíle, kterým jsou atraktivní a zdravé nohy. Pojďme se tedy podívat na to, jaká jsou!
 

Krásné nohy bez křečových žil

Opalování 

Pro mnohé z nás se krásné nohy rovnají opálené nohy. A to z dobrého důvodu, jelikož sluncem políbené nohy vypadají úzké a štíhleji. Pokud jste se nestihli opalovat, není problém! Krásného efektu lze dosáhnout nejen na slunci a v soláriu, ale také použitím bronzujících balzámů nebo olejů, které dodají mírný lesk. Před použitím tohoto typu kosmetiky pamatujte na peeling.

 

Cvičení 

Cvičení je nejlepším způsobem, jak zlepšit celkový krevní oběh a také pomáhá při regulaci hmotnosti. K udržení zdravých nohou patří také regulace hmotnosti, protože zvýšená váha vyvíjí na nohy větší tlak, který zhoršuje problémy s žilami. Dobrou zprávou však je, že k udržení nohou v dobré kondici stačí pouhých třicet minut cvičení denně. Během těchto třiceti minut si můžete zatančit na oblíbenou písničku, jít si zaběhat, jezdit na kole nebo dělat cokoli, co vás baví.


Kompresní ponožky a punčochy 

Pomáhají krevnímu oběhu tím, že snižují práci, kterou žíly potřebují k dopravě krve k srdci. V dnešní době jsou k dispozici také módní kompresní punčochy. Podobají se těm tradičním tak věrně, že rozdíl nepoznáte, a navíc se velmi pohodlně nosí.


Lymfodrenážní masáž

Drobné křečové žíly se dají léčit lymfatickými masážemi. Při této masáži je lymfa vytlačována do krevního oběhu, což napomáhá účinné lymfodrenáži a také udržuje dobrý krevní oběh. Při dobrém prokrvení se do buněk dostává více kyslíku a z krve se účinněji vylučují odpadní látky.




Escin – účinná látka z kaštanu


Při terapii metliček, pavoučích nebo křečových žil hraje velkou roli provedení některých změn ve stravě a doplnění vybraných látek formou doplňků stravy, obsahující takzvaná venotonika, látky, které mají tonizující účinek na žíly. Extrakt z koňského kaštanu je jedním z nejlepších dostupných přírodních prostředků, které by vám mohly pomoci při dosažení zdravých nohou. Obsahuje escin, látku ze skupiny saponinů, který zmírňuje nepříjemné pocity v nohou, svědění a další příznaky související s pavoučími a křečovými žilami.


Jezte flavonoidy 


Lidem s křečovými žilami může pomoci také strava bohatá na flavonoidy. Protože flavonoidy (ty přírodní označované též jako bioflavonoidy) fungují jako antioxidanty a současně podporují krevní oběh, krev se v žilách nehromadí, což snižuje výskyt pavoučích nebo křečových žil. Nezapomeňte proto do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na flavonoidy, jako je špenát, cibule, citrusové plody atd. Extrakt z borovice, známý také jako pycnogenol, je další skvělou možností, která je bohatá na bioflavonoidy. Pro terapii žilní nedostatečnosti jsou vhodnou volbou také doplňky stravy s ginkgo bilobou, standardizované na obsah flavonoidů. Jedná se o starobylý čínský strom, který při užívání jako doplněk stravy má zlepšovat krevní oběh tím, že posiluje tkáně, které tvoří žilní stěny, odstraňuje také syndrom "unavených nohou", dodává nohám příjemný pocit uvolnění a lehkosti. Proantokyanidiny (další typ flavonoidů) získávané z grapefruitových a vinných semínek také pomáhají při problémech s křečovými žílami.


Vitaminy


Vitaminu C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév a je tak první volbou pro ženy trpící křečovými žilami.  Niacin (vitamin B3) a vitamin B12 přispívají k normálnímu  stavu sliznic a pokožky a mohou napomáhat tomu, aby se pavoučí žíly nezhoršovaly. 


Závěrečná slova

Metličky, křečové žíly nebo pavoučí žíly ve vás mohou vyvolávat pocit sníženého sebevědomí a je to zcela pochopitelné. Prevenci a terapii křečových žil a s nimi spojených příznaků však jde podpořit i domácí postupy. Pokud tedy budete dodržovat všechny výše uvedené pokyny, přispějete tím k zdravým a atraktivním nohám.

Shop now

Vyzkoušejte naše funkční gely proti cellulitidě ve výhodných setech